Burger wołowy z frytkami z cukinii

Burger wołowy z frytkami z cukinii

Pełnowartościowa, wysokoenergetyczna. Wskazana dla osób aktywnych fizycznie i umysłowo.

Składniki z Boxa

  • burgery wołowe - nasza oryginalna receptura
  • bułki do burgerów
  • sałata rzymska
  • ogórek konserwowy
  • pomidor
  • cebula czerwona
  • ser cheddar
  • masło
  • majonez
  • ketchup
  • kapary
  • cukinia
  • mleko
  • mąka pszenna
  • olej rzepakowy
  • Potrzebujesz mieć w domu: pieprz, sól

Potrzebny sprzęt

patelnia, piekarnik, papier do pieczenia

Czas przygotowania

wykonanie 25 minut, wcześniej marynowanie cukinii 30 minut

Alergeny

  • gluten
  • jaja kurze
  • laktoza

Opinia dietetyka

Wołowina to pełnowartościowe białko, jest bogata w L-karnitynę, która wspomaga wytrzymałość i regenerację po wysiłku. Białko zawarte w serze cheddar pełni funkcje budulcowe oraz uczestniczy w procesach metabolicznych jak wołowina. Pomidory zmniejszają prawdopodobieństwo rozwoju nowotworów tak jak kapary. Awokado, dzięki zawartości kwasu oleinowego obniża poziom cholesterolu, a zawarty w nim potas reguluje ciśnienie krwi. Majonez to źródło tłuszczów i cholesterolu, ale spożyty w niewielkich ilościach nie wpłynie negatywnie na organizm, a dostarczy materiału budulcowego dla układu nerwowego. Warzywa tj. cukinia, sałata rzymska stabilizować będą poziom cukru we krwi oraz dostarczą witamin i soli mineralnych.