Tagliatelle w sosie serowo orzechowym z groszkiem rukolą i łososiem

Tagliatelle w sosie serowo orzechowym z groszkiem i łososiem

Pełnowartościowe i zbilansowane danie. Danie w stylu włoskiego comfort food do szybkiego przygotowania na obiad lub kolację. Wskazane w okresie jesiennym ze względu na bogactwo witaminy D oraz dla dzieci.

Składniki z Boxa

  • filet z łososia
  • makaron tagliatelle
  • ser gorgonzola
  • orzechy włoskie
  • zielony groszek
  • masło
  • rukola
  • oliwa z oliwek do gotowania
  • potrzebujesz mieć w domu: sól, pieprz

Potrzebny sprzęt

duży i mały garnek, patelnia, durszlak

Czas przygotowania

15  minut

Alergeny

  • gluten
  • ryba
  • laktoza
  • orzechy włoskie

Opinia dietetyka

Łosoś stanowi bogactwo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasów omega-3, a także to źródło pełnowartościowego białka. Znajdziemy w nim duże ilości witaminy D, która bierze udział w procesach metabolicznych kości, immunologicznych, leczniczych chorób skóry, układu krążenia, na której niedobory jesteśmy narażeni szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Makaron to doskonałe źródło węglowodanów, które dostarczą energii. Orzechy dzięki bogactwu steroli i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych pomagają utrzymać właściwe ciśnienie krwi. Ser gorgonzola dostarczy składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego dzięki bogactwu witamin z grupy B oraz dostarczy wapnia kluczowego składnika budulcowego tkanki kostnej.