Rigatoni z ricottą, świeżym pesto, cukinią i lemoniadą

Rigatoni z ricottą, świeżym pesto, cukinią i lemoniadą

To połączenie smaków zachwyci najbardziej wybredne podniebienia! To pełnowartościowa, niskobiałkowa  i wysokoenergetyczna potrawa. Wskazana dla osób aktywnych fizycznie, jako posiłek przedtreningowy, dla dzieci i kobiet w ciąży, dla osób z nadciśnieniem.

Składniki z Boxa

  • makaron rigatoni
  • włoska ricotta
  • świeże pesto z bazylii, oliwy z oliwek, sera pecorino i pinioli
  • ser grana padano PDO
  • cukinia
  • pomidorki cherry
  • cytryna
  • szalotka
  • czosnek
  • cukier brązowy
  • potrzebujesz mieć w domu: pieprz, sól, 2-3 łyżki oliwy z oliwek

Potrzebny sprzęt

garnek, miska, patelnia, tarka

Czas przygotowania

15 minut

Alergeny

  • gluten
  • laktoza

Opinia dietetyka

Potrawa dzięki zawartości ricotty i sera grana padano jest bogata w białko, wapń. witaminę A, magnez, cynk miedź i selen. Bazylia jest źródłem witaminy K oraz przeciwutleniaczy. Ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Cukinia zapewni podaż błonnika, witaminy C i wraz z pomidorkami potasu. Makaron rigatoni ze względu na dużą zawartość skrobi jest bogatym źródłem węglowodanów. Oliwa z oliwek ułatwi wchłanianie występujących w daniu mikroelementów przez nasze organizmy.