Wege udon po koreańsku z boczniakami

Wege udon po koreańsku z boczniakami

Jedno z naszych najpopularniejszych dań teraz wersji wege! To pełnowartościowa, doskonale zbilansowana bezlaktozowa i wysokoenergetyczna potrawa, której niepowtarzalny charakter nadaje jej nasz orzechowo pikantny sos. Wskazana dla osób aktywnych fizycznie i umysłowo, jako posiłek przed treningiem.

Składniki z Boxa

  • boczniaki
  • świeży makaron udon
  • papryka czerwona
  • orzeszki ziemne
  • cebula dymka
  • fasolka szparagowa /lub groszek cukrowy / lub brokuł
  • czosnek
  • imbir
  • ocet ryżowy
  • jasny sos sojowy
  • olej sezamowy
  • pasta gochujang
  • masło orzechowe
  • miód
  • sezam
  • potrzebujesz mieć w domu: 2 łyżki oleju roślinnego (słonecznikowy lub rzepakowy)

Potrzebny sprzęt

głęboka patelnia

Czas przygotowania

20 minut

Alergeny

gluten, orzechy ziemne, soja, sezam

Opinia dietetyka

  Makaron dostarczy energii. Orzechy ziemne oraz boczniaki dostarczą nam białka ponadto orzechy posiadają witaminę B3 (niacynę), która wspomaga układ nerwowy – koi nerwy, łagodzi stres. Brokuł zawiera antyoksydanty, które hamują proces starzenia się. Czerwona papryka jest bogatym źródłem witaminy C i przeciwutleniaczy, co pomaga w wzmocnieniu układu odpornościowego i utrzymaniu zdrowej skóry oraz działaniu przeciwzapalnym. Dzięki zawartości przypraw, imbirowi, czosnkowi i chili danie skutecznie podkręci metabolizm i usprawni pracę układu trawiennego oraz ma właściwości bakterio i wiruso-bójcze.