Tteokbokki z bok choy i cheddarem

Tteokbokki z bok choy i cheddarem

Kultowe danie kuchni koreańskiej, średnio pikantne. To pełnowartościowe, zbilansowane danie, polecamy wszystkim wielbicielom klusków/makaronów i żucia! Danie dla całej rodziny w tym dla osób z nietolerancją glutenu. Wskazana dla osób aktywnych fizycznie i umysłowo.

Składniki z Boxa

  • bezglutenowe kluseczki ryżowe (ok 400g -2 os, ok. 600g Box Rodzinny)
  • kapusta bok choy
  • jaja ekologiczne (3 szt - 2 os, 6 szt - BOX Rodzinny)
  • irlandzki cheddar
  • pasta gochujang
  • świeży imbir
  • szalotka
  • czosnek
  • ziarna sezamu
  • ocet ryżowy
  • bezglutenowy sos sojowy
  • cukier brązowy
  • potrzebujesz mieć w domu:1-2 łyżki masła, sól i pieprz

Potrzebny sprzęt

głęboka patelnia, tarka

Czas przygotowania

20 minut

Alergeny

jaja kurze, laktoza, soja, sezam

Opinia dietetyka

  To danie idealne na jesień, ponieważ ze względu na zawartość czosnku, imbiru, capsaicyny i fitonutrientów pochodzących z bok choy ma właściwości przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Bok choy dostarczy błonnika oraz cennych witamin i minerałów takich jak wit C, K, B1, B3, B6,  betakaroten, potas. Danie dostarczy też energii co ważne również osobom z nietolerancją glutenu. Dzięki imbirowi, czosnkowi i chili danie skutecznie podkręci metabolizm i usprawni pracę układu trawiennego. Cheddar dostarczy wapnia zaś jaja kurze wszelkich składników niezbędnych dla funkcjonowania naszych organizmów w tym białka materiału budulcowego tkanki mięśniowej.