Filet z dorsza z ryżem kolendrowym, cykorią i maślanym kalafiorem

Filet z dorsza z ryżem kolendrowym, cykorią i maślanym kalafiorem

Pełnowartościowe i zbilansowane danie, polecamy je na zdrową dietę a szczególnie dla osób z nadciśnieniem tętniczym i dla osób o podwyższonych potrzebach koncentracji.

Składniki z Boxa

  • filet z dorsza (ok 300g - 2 os, ok 550g BOX Rodzinny)
  • kalafior
  • cykoria
  • pomarańcze
  • limonka
  • ryż jaśminowy
  • ziarna kolendry
  • cukier biały
  • potrzebujesz mieć w domu: sól, dwie-trzy łyżki masła, 2-3 łyżki oleju rzepakowego

Potrzebny sprzęt

2 garnki, patelnia, tarka

Czas przygotowania

30 minut

Alergeny

  • ryba

Opinia dietetyka

Dorsz to ryba stanowiąca źródło białka i dobroczynnych kwasów tłuszczowych omega-3, witaminy D, selenu oraz witaminy B6. Kalafior to rodzimy superfood. Jest źródłem bezcennego błonnika i jest witamin i minerałów: Jest bogaty w witaminę C, witaminę K, która jest istotna dla zdrowych kości i B6 - niezbędnej dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Zawiera potas, który pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi. Jest bogaty w przeciwutleniacze, które pomagają zwalczać wolne rodniki i chronią organizm przed chorobami przewlekłymi, takimi jak choroby serca i niektóre rodzaje nowotworów. Zawiera cholinę, która utrzymuje strukturę błon komórkowych, wspiera procesy metaboliczne i pomaga w transporcie tłuszczów z wątroby. Zawiera glukozynolany, które są związane z niższym ryzykiem raka, zwłaszcza raka jelita grubego. Cykoria reguluje poziom cukru we krwi a ryż jaśminowy jest źródłem węglowodanów i witamin z grupy B, które uczestniczą w procesach metabolicznych, warunkują prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i mięśni.