Pieczony kurczak zagrodowy w koreańskim stylu z warzywami i czarnym ryżem bio
Pieczony kurczak zagrodowy w koreańskim stylu z warzywami i czarnym ryżem bio
Pełnowartościowe pełne smaku i aromatu bezglutenowe danie. Połączenie składników, które jest idealne dla osób dbających o linię i zdrową dietę. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu.Składniki z Boxa
- bioderka z kurczaka zagrodowego z kością w koreańskiej marynacie (ok 600g 2 os, 1,2 kg Box Rodzinny)
- czarny ryż BIO
- dynia piżmowa
- ziemniaki
- rzodkiewka
- czerwona cebula
- świeży ogórek zielony
- ocet ryżowy
- olej sezamowy
- sos sojowy
- pasta gochujang
- Potrzebujesz mieć w domu: sól
Potrzebny sprzęt
piekarnik, naczynie żaroodporne, garnek
Czas przygotowania
5 minut przygotowanie + 40 minut pieczenie w piekarniku
Alergeny
- soja
- siarczyny w occie
- sezam
Opinia dietetyka
Kurczak jest doskonałym źródłem białka, niezbędnego do budowy mięśni i regeneracji komórek. Dodatkowo, czarny ryż BIO, który jest używany w tym daniu, jest bogatym źródłem błonnika, który wspiera zdrowie układu pokarmowego oraz składników mineralnych, takich jak żelazo i magnez. Warzywa, takie jak dynia piżmowa, ziemniaki, rzodkiewka, cebula i świeży ogórek zielony, dostarczają witamin i minerałów, a także błonnika, który pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Olej sezamowy jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, które wspierają zdrowie serca, natomiast sos sojowy dostarcza intensywnego smaku przy minimalnej ilości kalorii. Pasta gochujang, wykonana z czerwonych papryk, czosnku, soli i ryżu, jest źródłem witamin z grupy B oraz przeciwutleniaczy.