Bakłażany z bio bulgurem i orzechami z curry

Bakłażany z bio bulgurem i orzechami z curry

Aromatyczne, orientalne danie wegetariańskie. Lekkostrawna potrawa bez laktozy o niskiej zawartości białka. Wskazane dla osób narażonych na bezsenność, stres, pracujących umysłowo, oraz osób aktywnych fizycznie jako posiłek przedtreningowy.

Składniki z Boxa

  • orzechy nerkowca
  • oliwa z oliwek
  • bakłażany
  • rodzynki
  • ekologiczna kasza bulgur
  • przyprawa curry
  • polski czosnek
  • świeża mięta
  • potrzebujesz mieć w domu: sól.

Potrzebny sprzęt

piekarnik, głęboka patelnia lub rondel, papier do pieczenia, naczynie żaroodporne

Czas przygotowania

30 minut

Alergeny

orzechy

Opinia dietetyka

Nerkowce dzięki dużej zawartości witamin z grupy B oraz magnezu mają pozytywny wpływ na układ nerwowy, zapobiegają depresji, wspomagają pamięć i koncentrację, walczą ze skutkami stresu, regulują sen. Zawarty w orzechach cynk redukuje przetłuszczanie się skóry, zdrowe, nienasycone kwasy tłuszczowe, występujące również w oliwie z oliwek obniżają cholesterol a wit. K zapewnia prawidłową krzepliwość krwi. Kasza bulgur wyróżnia się dużą zawartością: błonnika, potasu oraz fosforu - jednego ze składników budulcowych zębówi kości oraz kojącego nerwy magnezu. Bakłażany dostarczą organizmowi potasu, wapnia i również błonnika, mają właściwości detoksykacyjne, poprawiają przemianę materii, zapobiegają chorobom układu krążenia.