Pappardelle z pieczoną dynią i rozmarynem

Pappardelle z pieczoną dynią i rozmarynem

Pełnowartościowa, wysokoenergetyczna potrawa wegetariańska. Wskazana dla osób aktywnych fizycznie, jako posiłek przedtreningowy, dla dzieci, dla osób potrzebujących lepszej koncentracji.

Składniki z Boxa

  • makaron pappardelle
  • dynia piżmowa lub hokkaido
  • świeży rozmaryn
  • śmietana kremowa 30%
  • ser Grana Padano DOP
  • białe wytrawne wino
  • musztarda Dijon
  • natka pietruszki
  • cytryna
  • cebula szalotka
  • czosnek
  • potrzebujesz mieć w domu: sól, pieprz, łyżkę oliwy z oliwek extra virgin, łyżkę masła

Potrzebny sprzęt

garnek, głęboka patelnia, papier do pieczenia, piekarnik, tarka

Czas przygotowania

40 minut (10 min aktywne gotowanie, 30 min pieczenie dyni)

Alergeny

  • gluten
  • gorczyca
  • laktoza
  • siarczyny w białym winie

Opinia dietetyka

Makaron pappardelle bogaty jest w dużą ilość węglowodanów, co dostarcza organizmowi energii. Masło i śmietana to źródło tłuszczów zwierzęcych, materiału energetycznego. Dynia wpływa stymulująco na wydzielanie żółci oraz działa łagodząco i regenerująco na przewód pokarmowy oraz wątrobę. Parmezan jest bogaty w białko oraz witaminy A, E, D i K, potrzebnych do budowy organizmu i wszystkich zachodzących w nim procesów.