Orientalne krewetki z fasolką, cynamonowym crustem i ryżem basmati

Orientalne krewetki z zieloną fasolką, cynamonowym crustem i ryżem basmati

Potrawa bezglutenowa, bezlaktozowa, pełnowartościowa. Wskazana dla cukrzyków, osób aktywnych fizycznie jako posiłek okołotreningowy, dla osób o wzmożonej aktywności umysłowej.

Składniki z Boxa

  • krewetki
  • ryż basmati
  • fasolka szparagowa lub szparagi
  • polski wiosenny czosnek
  • szalotka
  • papryczki chili
  • olej słonecznikowy BIO
  • cukier
  • cynamon
  • jasny sos sojowy
  • potrzebujesz mieć w domu: sól.

Potrzebny sprzęt

garnek, patelnia, metalowe sitko

Czas przygotowania

20 minut

Alergeny

  • sos sojowy
  • krewetki

Opinia dietetyka

Krewetki to źródło pełnowartościowego białka, zawierają witaminy z grupy B: wit. B12 odpowiadającą za produkcję czerwonych krwinek, wit. B3, regulującą metabolizm i pracę układu nerwowego. Skorupiaki są też źródłem astaksantyny, cechującym się silnym działaniem przeciwutleniającym tak jak kiełki fasoli mung. Ryż basmati dodaje energii ze względu na węglowodany, które są lekkostrawne. Fasolka/szparagi zawierają silne przeciwutleniacze - flawanoidy, dzięki temu chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, a tym samym opóźniają proces starzenia się skóry i zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.