Grzybowe risotto z kurkami

Grzybowe risotto z kurkami

Wegetariańska pełnowartościowa, bezglutenowa i bezlaktozowa potrawa bogata w b-karoten. Wskazana dla osób dbających o szczupłą sylwetkę.

Składniki z Boxa

  • ryż arborio
  • ser parmezan DOP
  • świeże kurki
  • pieczarki
  • świeży szpinak
  • por
  • szalotka
  • koncentrat bulionu warzywnego
  • papryczka chili
  • potrzebujesz mieć w domu: sól, pieprz, 2 łyżki oliwy z oliwek, łyżkę masła

Potrzebny sprzęt

duża patelnia, tarka

Czas przygotowania

30 minut

Alergeny

  • seler
  • laktoza

Opinia dietetyka

Ryż Arborio podobnie jak inne odmiany ryżu nie zawiera glutenu i nie wywołuje alergii, pozytywnie wpływa na układ trawienny, pracę serca, sprzyja obniżeniu poziomu cholesterolu. Pieczarki są bogate w błonnik i zawierają białko w 70 proc. przyswajalne i nienasycone kwasy tłuszczowe. Mają komplet witamin z grupy B, wit. C, obfitują także w wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, selen, sód i cynk. Szpinak ma właściwości przeciwzapalne, antynowotworowe i chroni przed miażdżycą dzięki zawartości przeciwutleniaczy: flawonoidów, karotenów, witamin C i A. Parmezan jest źródłem pełnowartościowego białka, jest bogaty w wapń a  także  fosfor, cynk, magnez, miedzi i selen. Pod kątem witamin ser parmezan bryluje jako bardzo dobre źródło witamin B12 i B2. Kurki są bogatym źródłem b-karotenu, witaminy B1 oraz mają właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe, antyoksydacyjne i przeciwzapalne.