Filet z łososia z sałatką z pieczonych winogron i brukselki

Filet z łososia z sałatką z pieczonych winogron i brukselki

Pełnowartościowe i bezglutenowe danie. Korzystnie wpływające na układ krążenia i wskazana dla osób narażonych na powstanie nowotworów.

Składniki z Boxa

  • filet z łososia
  • winogrona
  • brukselka
  • mix sałat
  • oliwa z oliwek
  • oliwa z oliwek extra virgin
  • pieprz cayenne
  • potrzebujesz mieć w domu: sól, pieprz

Potrzebny sprzęt

piekarnik, patelnia

Czas przygotowania

30  minut

Alergeny

  • ryba

Opinia dietetyka

Danie to prawdziwa bomba kwasów tluszczowych omega 3 dzięki łososiowi oraz brukselce. W łososiu znajdziemy duże ilości witaminy D, która bierze udział w procesach metabolicznych kości, immunologicznych, leczniczych chorób skóry, układu krążenia, na której niedobory jesteśmy narażeni szczególnie w okresie jesienno-zimowym. W brukselce znajduje się witaminowy koktail z głównym składnikiem w postaci wit K, która jest niezbędna dla naszych kości. Resweratrol, polifenol obecny w winogronach wykazuje właściwości ochronne przed tworzeniem się blaszki miażdżycowej, posiada właściwości wygaszające stany zapalne a także działanie przeciwnowotworowe.