Łosoś jurajski w kremowym sosie laksa z ryżem basmati

Łosoś jurajski w kremowym sosie laksa z ryżem basmati

Pełnowartościowe, bezglutenowe, bezlaktozowe zbilansowane danie o lekko pikantnym smaku. Wskazane dla osób z niedoborami witaminy D i dbających o szczupłą sylwetkę.

Składniki z Boxa

  • steki z organicznego łososia jurajskiego
  • mleko koksowe (85% kokos, 15% woda)
  • olej słonecznikowy BIO
  • ryż basmati Punjabi premium
  • pasta laksa
  • pieprz cayenne
  • dymka
  • szalotka
  • czosnek
  • cytryna
  • potrzebujesz mieć w domu: sól, pieprz

Potrzebny sprzęt

garnek, patelnia

Czas przygotowania

20  minut

Alergeny

  • krewetki (w paście laksa)
  • ryba

Opinia dietetyka

Łosoś stanowi bogactwo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasów omega-3, a także to źródło pełnowartościowego białka. Znajdziemy w nim duże ilości witaminy D, która bierze udział w procesach metabolicznych kości, immunologicznych, leczniczych chorób skóry, układu krążenia, na której niedobory jesteśmy narażeni szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Znaczne ilości manganu w mleku kokosowym korzystnie wpływają na pracę układu krążenia. Ryż bogaty w węglowodany dostarczy nam enrgii.