Łosoś jurajski na sałatce z awokado

Łosoś jurajski na sałatce z awokado

Pełnowartościowe, bezglutenowe i bezlaktozowe danie. Korzystnie wpływające na układ krążenia, potrawa wskazana dla osób z nadciśnieniem i dla osób będących na diecie keto.

Składniki z Boxa

  • steki z organicznego łososia jurajskiego (oskrobane z łusek)
  • awokado
  • mix sałat
  • pomidorki cherry
  • fileciki anchois
  • polski czosnek wiosenny
  • czerwony ocet winny BIO
  • olej rzepakowy BIO
  • oliwa z oliwek extra virgin
  • potrzebujesz mieć w domu: sól, pieprz

Potrzebny sprzęt

piekarnik, patelnia

Czas przygotowania

15  minut

Alergeny

  • ryba

Opinia dietetyka

Danie to prawdziwa bomba nienasyconych kwasów tłuszczowych dzięki łososiowi oraz awokado. W łososiu znajdziemy duże ilości witaminy D, która bierze udział w procesach metabolicznych kości, immunologicznych, leczniczych chorób skóry, układu krążenia, na której niedobory jesteśmy narażeni szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Awokado jest bogatym źródłem zdrowotnych jednonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-9 oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych omega -3 i 6. Jest w nim (oraz w pomidorkach dużo potasu), który czuwa nad prawidłową pracą serca, a także wpływa korzystnie na układ nerwowy. Zawiera witaminy C, E i A – silnych przeciwutleniaczy, które mają działanie przeciwnowotworowe, a także witaminy z grupy B, szczególnie cenny dla kobiet kwas foliowy. Jedzenie awokado dobrze wpływa na oczy, ze względu na obecność luteiny i zeaksantyny.