Łosoś jurajski na sałatce z awokado

Steki z łososia w słodkim sosie chili z sałatką z winogron i brukselki

Pełnowartościowe i bezglutenowe danie polecane dla osób na diecie niskowęglowodanowej. Korzystnie wpływające na układ krążenia i wskazana dla osób narażonych na powstanie nowotworów.

Składniki z Boxa

  • steki z łososia oskrobane z łusek (ok 350g- 2 os, ok 600g - BOX Rodzinny)
  • brukselka
  • winogrona
  • mix sałat  (myty)
  • sriracha
  • miód
  • ocet winny BIO
  • potrzebujesz mieć w domu: sól, pieprz, łyżkę masła, 3 łyżki oliwy z oliwek

Potrzebny sprzęt

piekarnik, patelnia

Czas przygotowania

15  minut

Alergeny

  • ryba

Opinia dietetyka

Danie to prawdziwa bomba kwasów tłuszczowych omega 3 dzięki łososiowi oraz brukselce. W łososiu znajdziemy duże ilości witaminy D, która bierze udział w procesach metabolicznych kości, immunologicznych, leczniczych chorób skóry, układu krążenia, na której niedobory jesteśmy narażeni szczególnie w okresie jesienno-zimowym. W brukselce znajduje się witaminowy koktail z głównym składnikiem w postaci wit K, która jest niezbędna dla naszych kości. Resweratrol, polifenol obecny w winogronach wykazuje właściwości ochronne przed tworzeniem się blaszki miażdżycowej, posiada właściwości wygaszające stany zapalne a także działanie przeciwnowotworowe.