Słodko ostry stir fry z wieprzowiną i szparagami

Słodko ostry stir fry z wieprzowiną i szparagami

Słodko ostre azjatyckie, pełnowartościowe danie wykorzystujące sezonowe składniki. Danie z niską zawartością węglowodanów, polecane dla osób z nadciśnieniem oraz na wieczorną rodzinną kolację.

Składniki z Boxa

  • polędwiczki wieprzowe
  • zielone szparagi
  • sos sojowy bezglutenowy
  • dżem brzoskwiniowy
  • skrobia kukurydziana BIO
  • olej sezamowy
  • dymka
  • sriracha (wykorzystujemy opcjonalnie)
  • biały sezam
  • potrzebujesz mieć w domu: sól, czarny pieprz

Potrzebny sprzęt

patelnia, garnek

Czas przygotowania

20 minut

Alergeny

  • sezam
  • soja

Opinia dietetyka

Wieprzowina jest źródłem witaminy A, E, B1 oraz pełnowartościowego białka, niezbędnego do regeneracji organizmu. Ze względu na niski poziom sodu spożycie tego mięsa nie wpłynie istotnie na podwyższenie ciśnienia krwi. Szparagi należą do jednych z najbardziej bogatych w składniki mineralne i witaminy warzyw takich jak: sód, potas, wapń, magnez, żelazo, cynk, dostarczą również witamin z grupy B, C oraz E i błonnika.