Słodko ostry stir fry z wieprzowiną i szparagami

Słodko ostry stir fry z wieprzowiną i fasolką

Słodko ostre azjatyckie, pełnowartościowe danie wykorzystujące sezonowe składniki. Danie polecane są dla osób z nadciśnieniem oraz posiłek przedtreningowy.

Składniki z Boxa

  • polędwiczki wieprzowe
  • fasolka szparagowa
  • sos sojowy bezglutenowy
  • dżem brzoskwiniowy
  • skrobia kukurydziana BIO
  • olej słonecznikowy BIO
  • olej sezamowy
  • dymka
  • sriracha (wykorzystujemy opcjonalnie)
  • biały sezam
  • ryż jaśminowy
  • potrzebujesz mieć w domu: sól, czarny pieprz

Potrzebny sprzęt

patelnia, garnek

Czas przygotowania

25 minut

Alergeny

  • sezam
  • soja

Opinia dietetyka

Wieprzowina jest źródłem witaminy A, E, B1 oraz pełnowartościowego białka, niezbędnego do regeneracji organizmu. Ze względu na niski poziom sodu spożycie tego mięsa nie wpłynie istotnie na podwyższenie ciśnienia krwi. Fasolka szparagowa należy do jednych z najbardziej bogatych w składniki mineralne i witaminy warzyw takich jak: sód, potas, wapń, magnez, żelazo, cynk, dostarczą również witamin z grupy B, C oraz E i błonnika. Ryż jaśminowy to cenne źródło węglowodanów, które dostarczą nam energii.