Mule w stylu marinara

Mule w stylu marinara

Lekkie, niskokaloryczne danie bezglutenowe. Potrawa polecana dla osób z nadciśnieniem, będących na diecie niskowęglowodanowej.

Składniki z Boxa

  • świeże omułki
  • oliwa z oliwek extra virgin
  • pomidory w sosie własnym BIO
  • polski wiosenny czosnek
  • płatki chili
  • natka pietruszki
  • białe wytrawne wino
  • potrzebujesz mieć w domu: sól, pieprz, opcjonalnie bagietka/ulubione pieczywo

Potrzebny sprzęt

głęboka patelnia lub garnek z grubym dnem

Czas przygotowania

15 minut

Alergeny

skorupiaki, siarczyny w białym winie

Opinia dietetyka

Mule są źródłem pełnowartościowego białka, należą do produktów niskotłuszczowych oraz niskocholesterolowych, zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe, w tym kwasy omega- 3 tak jak oliwa z oliwek. Mają one korzystny wpływ na układ sercowo- naczyniowy: zapobiegają powstawaniu zakrzepów, obniżają stężenie cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Mule to bogactwo witamin i minerałów tj.: wit. B12, która warunkuje prawidłowe funkcje nerwowe, niweluje uczucie zmęczenia i senność; selen, który poprawia odporność organizmu, bierze udział w detoksykacji, są też źródłem fosforu i żelaza. W czosnku znajdują się rzadkie mikroelementy (m.in. kobalt, chrom, nikiel) oraz olejki eteryczne bogate w siarczki. Jest naturalnym antybiotykiem, hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje, obniża ciśnienie krwi. Pomidory dostarczą dużej dawki potasu, potrzebnego do utrzymania prawidłowego ciśnienia krwi.