Dorsz z pomarańczową cykorią na puree z kalafiora

Dorsz z pomarańczową cykorią na puree z kalafiora

Danie pełnowartościowe i zbilansowane, niskokaloryczne. Wskazane dla osób chorych na nadciśnienie. Jak również dla tych chcących wspomóc pracę układu krążenia, nerek i tarczycy.

Składniki z Boxa

  • filet z dorsza bez skóry
  • cykoria
  • kalafior
  • pomarańcza
  • cytryna
  • masło
  • cukier
  • olej słonecznikowy BIO
  • potrzebujesz mieć w domu: sól, dwie łyżki mąki pszennej

Potrzebny sprzęt

blender, garnek, patelnia, tarka

Czas przygotowania

30 minut

Alergeny

  • laktoza
  • gluten

Opinia dietetyka

Dorsz ze względu na zawartość wysokiej jakości białka, kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3, niską kaloryczność oraz wysoką zawartość fosforu, selenu, witamin A i D3 może być wykorzystywany w profilaktyce i leczeniu chorób krążenia, miażdżycy oraz nadciśnienia tętniczego krwi. Kalafior to to bogate źródło witaminy C i potasu ponadtozawiera izotiocyjany, które posiadają silne właściwości bakteriostatyczne i niszczą Helicobacter pylori. Cykoria reguluje poziom cukru we krwi, stymuluje tworzenie czerwonych krwinek i pozytywnie wpływa na pracę nerek.