Pilaw z dzikiego ryżu w cydrze z żurawiną

Pilaw z dzikiego ryżu w cydrze z żurawiną

Pełnowartościowa, bezglutenowa i niskotłuszczowa potrawa. Wskazana dla osób chcących zachować szczupłą sylwetkę, dla  dzieci i kobiet.

Składniki z Boxa

  • dziki ryż BIO
  • ocet winny BIO
  • oliwa z oliwek extra virgin PDO Sitia z Krety
  • laski cynamonu cejlońskiego
  • żurawina
  • szalotki
  • czosnek
  • cydr
  • natka pietruszki
  • potrzebujesz mieć w domu: sól, pieprz

Potrzebny sprzęt

duża patelnia

Czas przygotowania

30 minut

Alergeny

  • siarczyny w occie winnym

Opinia dietetyka

Dziki ryż to źródło węglowodanów. W łupince zawiera prozdrowotnie barwniki tzw. proantocyjanidami, pozwalają one: zwalczać stany zapalne, chronić naczynia krwionośne i korzystnie wpływać na wzrok. Posiada wyższą ilość żelaza niezbędnego dla prawidłowego funkcjonowania czerwonych krwinek. Czosnek ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Żurawina wzmacnia odporność , reguluje ciśnienie oraz pracę mięśni, usprawnia pracę nerek oraz układu moczowego.