Risotto z pstrągiem i suszonymi pomidorami

Risotto z pstrągiem i suszonymi pomidorami

Potrawa pełnowartościowa , bezglutenowa. Wskazana dla osób dbających o szczupłą sylwetkę, dla osób wrażliwym żołądkiem i kobiet w ciąży.

Składniki z Boxa

  • filet z pstrąga
  • naturalny bulion warzywny w płynie
  • suszone pomidory
  • oliwa z oliwek z Krety
  • cytryna
  • ryż arborio
  • masło
  • cebula szalotka
  • świeży koperek
  • potrzebujesz mieć w domu: sól, pieprz

Potrzebny sprzęt

duża patelnia, ręcznik papierowy

Czas przygotowania

30 minut

Alergeny

  • seler
  • laktoza

Opinia dietetyka

Pomidory są źródłem wielu witamin, zawierają m.in. witaminę E, która z likopenem działa na kondycję skóry i oczu. Pstrąg jest rybą zawierającą dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Ryż Arborio podobnie jak inne odmiany ryżu nie zawiera glutenu i nie wywołuje alergii, pozytywnie wpływa na układ trawienny, pracę serca, sprzyja obniżeniu poziomu cholesterolu. Cytryna to źródło m.in. terpeny, które pobudzają wytwarzanie śliny, dzięki czemu wzrasta produkcja enzymów trawiennych.