Wegański kokosowy pilaw z soczewicą BIO i szpinakiem

Wegański kokosowy pilaw z soczewicą BIO i szpinakiem

Fuzja kuchni bliskiego wschodu z kuchnią azjatycką. To pełnowartościowa i bezglutenowa, kremowa w smaku i jednoczenie niskokaloryczna potrawa. Wskazana dla osób dbających o linię.

Składniki z Boxa

  • czerwona soczewica BIO
  • mleko kokosowe
  • ryż basmati premium
  • młody szpinak
  • kmin rzymski
  • kurkuma
  • czosnek
  • szalotka
  • świeża kolendra
  • potrzebujesz mieć w domu: sól, pieprz, 2 łyżki oliwy z oliwek

Potrzebny sprzęt

patelnia, garnek, piekarnik, naczynie żaroodporne

Czas przygotowania

45 minut

Alergeny

  • brak

Opinia dietetyka

Soczewica jest źródłem dobrze przyswajalnego białka roślinnego, a także obniżającego ciśnienie krwi potasu i niezbędnego dla kobiet w ciąży kwasu foliowego. Bogata jest w błonnik, kwas foliowy, witaminy z grupy B oraz wiele cennych minerałów. Sprzyja odchudzaniu, poprawia perystaltykę jelit,  obniża poziom cholesterolu. Ryż to źródło węglowodanów oraz witamin z grupy B, które uczestniczą w procesach metabolicznych, warunkują prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i mięśni. Szpinak ma właściwości antynowotworowe i chroni przed miażdżycą. Posiada beta-karoten, witaminę C oraz luteiny – przeciwutleniaczy, jest bogaty w potas, żelazo i kwas foliowy. . Mleko kokosowe posiada podobne właściwości jak orzechy, a także wpływa na wzrost przyswajania wapnia (Ca), korzystnie oddziałuje na układ szkieletowy i zęby. Spożywanie go korzystnie oddziałuje na profil lipidowy a obecny kwas laurynowy odpowiada  za wyciszanie stanów zapalnych w organizmie.