Ragu z indyka i soczewicy BIO

Ragu z indyka i soczewicy BIO

Potrawa pełnowartościowa, bezglutenowa. Wskazana dla osób aktywnych fizycznie, dla kobiet planujących ciążę.

Składniki z Boxa

  • udziec z indyka
  • wędzony boczek
  • śmietana kremowa 30%
  • czerwona soczewica BIO
  • suszone grzyby
  • naturalny bulion warzywny w płynie
  • cebula
  • seler naciowy
  • ryż jaśminowy
  • świeży tymianek
  • natka pietruszki
  • potrzebujesz mieć w domu: sól, pieprz, 100ml czerwonego wytrawnego/półwytrawnego wina

Potrzebny sprzęt

2 garnki, głęboka patelnia, ręcznik papierowy

Czas przygotowania

40 minut

Alergeny

  • seler
  • laktoza

Opinia dietetyka

Mięso z indyka wraz z boczkiem jest źródłem witaminy B1, tłuszczu nasyconego oraz pełnowartościowego białka, niezbędnego do budowy i regeneracji organizmu. Soczewica obniża poziom cholesterolu we krwi, zawiera dużo błonnika, potasu oraz kwasu foliowego. Zawiera taniny, które spowalniają proces podziału komórek nowotworowych. Ryż jaśminowy to głównie lekkostrawne węglowodany, zawiera sole mineralne tj. magnez, żelazo, fosfor, cynk, potas oraz wit. z grupy B i wit. E. Zawarte w czerwonym winie flawonoidy i polifenole chronią przed miażdżycą i zakrzepami, wspomagają leczenie nadciśnienia tętniczego (przy spożyciu umiarkowanym).