Szpinakowe tagliatelle w kremowym sosie z prosciutto i świeżymi figami

Szpinakowe tagliatelle w kremowym sosie z prosciutto i świeżymi figami

Pełnowartościowe, bogatoenergetyczne danie. Wskazane dla osób aktywnych fizycznie jako posiłek przed oraz potreningowy.

Składniki z Boxa

  • szpinakowe tagliatelle
  • ser kozi
  • ser mascarpone
  • szynka prosciutto
  • cebula szalotka
  • świeże figi
  • pomarańcza
  • koncentrat bulionu drobiowego
  • cytryna
  • potrzebujesz mieć w domu: sól, pieprz, 2 łyżki masła

Potrzebny sprzęt

garnek, głęboka patelnia, tarka

Czas przygotowania

20 minut

Alergeny

  • gluten
  • laktoza
  • seler

Opinia dietetyka

Łatwostrawne węglowodany w postaci makaronu dodadzą energii podczas aktywności i naładują uszczuplone zapasy glikogenu po treningu. Paliwa do ćwiczeń w postaci tłuszczu doda także serek mascarpone i masło. Potrawa bogata jest w sery z dużą ilością wapnia co pozwoli zachowywać odpowiednią strukturę kości i zębów oraz przeciwdziałać osteoporozie. Figi obniżają poziom cholesterolu oraz wspomagają regulację pracy układu krwionośnego, pokarmowego oraz wątroby. Owoce figi mają właściwości przeciwutleniające, przeciwdziałające drobnoustrojom oraz przeciwzapalne.