Tagliatelle w kremowym sosie ze szparagami

Tagliatelle w kremowym sosie ze szparagami

Pełnowartościowa niskobiałkowa, wysokoenergetyczna i sezonowa potrawa. Wskazana dla osób aktywnych fizycznie , jako posiłek przedtreningowy, dla dzieci i kobiet w ciąży.

Składniki z Boxa

  • zielone szparagi
  • ser parmezan PDO
  • makaron tagliatelle z pszenicy durum
  • śmietanka 30%
  • czosnek
  • cytryna
  • potrzebujesz mieć w domu: pieprz, sól

Potrzebny sprzęt

blender, garnek, łyżka cedzakowa, patelnia, tarka

Czas przygotowania

20 minut

Alergeny

  • gluten
  • laktoza

Opinia dietetyka

W szparagach znajduje się całe bogactwo składników mineralnych, m.in. potas, magnez, fosfor i wapń. Szparagi zielone zawierają dużo witamin A, C, K i tych z grupy B. Warzywo to polecane jest osobom ze skłonnościami do anemii przez dużą zawartość żelaza i kwasu foliowego. Pozytywnie wpływają na pracę układu pokarmowego, poprawiają perystaltykę jelit, zapobiegają pękaniu naczyń włosowatych. Makaron tagliatelle ze względu na dużą zawartość skrobi jest bogatym źródłem węglowodanów. Parmezan jest  bogaty w wapń – porcja 50 g sera aż w 55% pokrywa dzienne zapotrzebowanie, jest także źródłem fosforu, cynku, magnezu, miedzi i selenu. Pod kątem witamin ser parmezan bryluje jako bardzo dobre źródło witamin B12 i B2 oraz A.