Wegańskie czerwone curry z tofu liczi i tajską bazylią

Wegańskie czerwone curry z tofu liczi i tajską bazylią

Wegańska pełnowartościowa, bezglutenowa, bezlaktozowa potrawa o wyraźnym pikantnym smaku. Wskazana dla osób o zwiększonym wysiłku umysłowym, narażonych na stres, dla osób aktywnych fizycznie jako posiłek przed i po treningowy.

Składniki z Boxa

  • tofu
  • liczi
  • tajska bazylia
  • ryż jaśminowy Premium
  • mleko kokosowe (85% ekstraktu z kokosa)
  • pasta czerwone curry
  • pieczarki
  • brokuły
  • limonka
  • cebula
  • czosnek
  • imbir
  • olej słonecznikowy BIO
  • potrzebujesz mieć w domu: szczyptę soli

Potrzebny sprzęt

garnek, głęboka patelnia, tarka

Czas przygotowania

20 minut

Alergeny

  • soja

Opinia dietetyka

Mleko kokosowe wpływa na wzrost przyswajania wapnia (Ca), korzystnie oddziałuje na układ szkieletowy i zęby. Spożywanie go korzystnie oddziałuje na profil lipidowy a obecny kwas laurynowy odpowiada za wyciszanie stanów zapalnych w organizmie. Liczi dzięki zawartości polifenoli ma działanie antymiażdżycowe i antynowotworowe. Ryż jest źródłem węglowodanów złożonych, które dodadzą energii. Dzięki dużej zawartości chili, czosnku i imbiru danie ma właściwości rozgrzewające i przyspieszające przemianę materii.