Tajskie czerwone curry z wołowiną

Tajskie czerwone curry z wołowiną

Pełnowartościowa, bezglutenowa, bezlaktozowa potrawa o wyraźnym pikantnym smaku. Wskazana dla osób o zwiększonym wysiłku umysłowym, narażonych na stres, dla osób aktywnych fizycznie jako posiłek po treningowy.

Składniki z Boxa

  • sezonowana wołowina
  • ryż jaśminowy Premium
  • mleko kokosowe
  • pasta czerwone curry
  • pieczarki
  • brokuły
  • limonka
  • cebula
  • czosnek
  • imbir
  • cukier
  • Potrzebujesz mieć w domu: szczyptę soli, 2 łyżki oleju roślinnego (rzepakowy lub słonecznikowy)

Potrzebny sprzęt

garnek, głęboka patelnia, tarka

Czas przygotowania

30 minut

Alergeny

  • brak

Opinia dietetyka

Mleko kokosowe posiada podobne właściwości jak orzechy, a także wpływa na wzrost przyswajania wapnia (Ca), korzystnie oddziałuje na układ szkieletowy i zęby. Spożywanie go korzystnie oddziałuje na profil lipidowy a obecny kwas laurynowy odpowiada za wyciszanie stanów zapalnych w organizmie. Wołowina to pełnowartościowe białko, jest bogata w L-karnitynę, która wspomaga wytrzymałość i regenerację po wysiłku.. Ryż jest źródłem węglowodanów złożonych, które dodadzą energii. Dzięki dużej zawartości chili, czosnku i imbiru danie ma właściwości rozgrzewające i przyspieszające przemianę materii.