Kokosowe wegańskie curry z boczniakami

Kokosowe wegańskie curry boczniakami

Zbilansowana pełnowartościowa, niskokaloryczna potrawa idealna na kolację. Polecana dla mężczyzn i kobiet w szczególności dla osób z podwyższonym poziomem złego cholesterolu. Danie, które w zależności od Twojego gustu możesz ugotować w wersji delikatnie pikantnej lub ostrej.

Składniki z Boxa

  • boczniaki
  • dynia piżmowa
  • mleko kokosowe (85% kokosa)
  • naturalny bulion warzywny w płynie
  • ryż basmati
  • nasiona gorczycy
  • nasiona kuminu
  • mielona kolendra
  • kurkuma
  • pieprz cayenne
  • papryka chili (wykorzystujemy opcjonalnie)
  • olej słonecznikowy BIO
  • wiosenny polski czosnek
  • świeża kolendra
  • biała cebula
  • limonka
  • potrzebujesz mieć w domu: sól

Potrzebny sprzęt

duża patelnia, garnek

Czas przygotowania

25 minut

Alergeny

  • gorczyca
  • seler

Opinia dietetyka

Mleko kokosowe ma właściwości przeciwutleniające, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwzapalne. Spożywanie go korzystnie oddziałuje na profil lipidowy a obecny kwas laurynowy odpowiada  za wyciszanie stanów zapalnych. Boczniaki są bogate w błonnik oraz są źródłem białka charakteryzującego się dobrą  przyswajalnością, zawierają sporą ilość witamin z grupy B oraz minerały (magnez, selen, potas, wapń, żelazo, cynk). Dynia dostarcza dużo potasu, magnezu, wapnia, a także żelaza – istotnego w diecie kobiet. Ze  względu na wysoką zawartość cynku, dynia polecana jest mężczyznom w celu profilaktyki przerostu gruczołu krokowego. Znajdziemy w niej także przeciwutleniacze - karotenoidy, tokoferol – witaminę E, kwas askorbinowy – witaminę C oraz błonnik pokarmowy.