Królik cacciatore

Królik cacciatore

Danie lekko strawne, bogate w warzywa i delikatne mięso królika. Danie bez laktozy, białkowo - tłuszczowe, wskazane dla osób na diecie niskowęglowodanowej.

Składniki z Boxa

  • królik (łopatka lub udziec) z wielkopolskiej hodowli
  • naturalny bulion warzywny w płynie
  • boczniaki
  • mąka pszenna BIO
  • oliwa z pestek winogron
  • boczek wędzony
  • marchew
  • seler naciowy
  • cebula biała
  • czosnek
  • świeży rozmaryn
  • koncentrat pomidorowy BIO
  • papryczka chili
  • czarne oliwki bez pestek
  • kapary
  • natka pietruszki
  • potrzebujesz mieć w domu: sól i pieprz, 80ml białego wytrawnego wina

Potrzebny sprzęt

naczynie żaroodporne, piekarnik, miska, folia aluminiowa, patelnia

Czas przygotowania

75 minut

Alergeny

gluten, seler

Opinia dietetyka

Mięso z królika należy do mięs łatwostrawnych, charakteryzuje się wysoką zwartością białka i niską zawartością tłuszczu. Dostarcza małą ilość puryn – związków azotowych, zatem mogą je spożywać osoby chorujące na dnę moczanową. Boczniaki zawierają białko w 70 proc. przyswajalne i nienasycone kwasy tłuszczowe. Mają komplet witamin z grupy B, wit. C, obfitują także w wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, selen, sód i cynk. Oliwki są również bogatym źródłem kwasów tłuszczowych oraz witamin z grupy B a także A, C i E - czyli całego pakietu ochronnego przed działaniem wolnych rodników. Oliwki zawierają również minerały podobnie jak grzyby, ważne dla dobrej kondycji skóry, układu nerwowego i przemiany materii.