Kacze nogi z kaszotto z boczniakami

Kacze nogi z kaszotto z boczniakami

Pełnowartościowe i wysokobiałkowe danie kuchni polskiej bogate w błonnik i witaminy z grupy B, polecane dla osób aktywnych fizycznie.

Składniki z Boxa

  • nogi z kaczki
  • pęczak BIO
  • smalec
  • kwaśna śmietana
  • boczniaki
  • koncentrat bulionu wołowego
  • cebula biała
  • marchew
  • seler
  • świeży koperek
  • oregano
  • potrzebujesz mieć w domu: sól, pieprz

Potrzebny sprzęt

głęboka patelnia, łyżka cedzakowa

Czas przygotowania

90 minut

Alergeny

laktoza, seler

Opinia dietetyka

Mięso kaczki zawiera dużą ilość białka, tłuszczu oraz mikroelementów: witamin z grupy B,A, E oraz żelazo.  Pęczak to dobre źródło węglowodanów i witamin z grupy B, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Zawiera dużo niacyny, która uczestniczy w przemianach metabolicznych. Boczniaki są bogate w błonnik oraz są źródłem białka, charakteryzującego się dobrą przyswajalnością. Ponadto boczniaki obniżają poziom złego cholesterolu oraz wspierają leczenie chorób nowotworowych.