Szparagi po azjatycku z kurczakiem

Szparagi po azjatycku z kurczakiem

Sezonowe, pełnowartościowe bezlaktozowe i bezglutenowe danie dla całej rodziny. Danie wskazane dla osób pracujących przy komputerze, narażonych na stres. Jako posiłek po treningu dla budowania masy mięśniowej.

Składniki z Boxa

  • zielone szparagi
  • orzechy włoskie
  • filet z kurczaka
  • olej słonecznikowy BIO
  • olej sezamowy
  • jasny sos sojowy
  • czosnek
  • imbir
  • papryczka chili
  • świeża kolendra
  • cebula dymka
  • przyprawa 5 smaków
  • cukier brązowy
  • potrzebujesz mieć w domu: pieprz, sól

Potrzebny sprzęt

głęboka patelnia lub wok

Czas przygotowania

25 minut

Alergeny

  • orzechy
  • soja

Opinia dietetyka

Mięso z kurczaka, to źródło łatwoprzyswajalnego białka. Jest lekkostrawne o niskiej zawartości tłuszczu. Zawarte w imbirze i czosnku substancje mają działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Potrawa dzięki szparagom jest bogata w sole mineralne tj. kwas foliowy , wit. B6 i żelazo, co szczególnie wpływa pozytywnie na osoby ze skłonnościami do niedokrwistości. Orzechy włoskie zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu i działają przeciwzakrzepowo. Zawarta w orzechach L-arginina, wpływa na rozszerzanie naczyń wieńcowych a kwas elagowy podnosi odporność, oraz unieszkodliwia substancje rakotwórcze.