Wegańskie Stir Fry ze szparagami

Wegańskie Stir Fry ze szparagami

Wegańskie, bezglutenowe i bezlaktozowe danie w stylu azjatyckim. Wskazane dla osób będących na diecie niskowęglowodanowej, dbających o smukły wygląd oraz chcących zadbać o skórę, włosy i paznokcie.

Składniki z Boxa

  • zielone szparagi
  • czerwona papryka
  • orzechy włoskie
  • tofu
  • olej sezamowy
  • jasny sos sojowy
  • czosnek
  • imbir
  • papryczka chili
  • świeża kolendra
  • cebula dymka
  • przyprawa 5 smaków
  • potrzebujesz mieć w domu: pieprz, sól, 2 łyżki oleju roślinnego

Potrzebny sprzęt

głęboka patelnia lub wok, tarka, łyżka cedzakowa

Czas przygotowania

25 minut

Alergeny

  • orzechy
  • soja

Opinia dietetyka

Lekkie danie o niewielkiej ilości węglowodanów, idealne dla osób na diecie niskowęglowodanowej. Dzięki dużej ilości warzyw potrawa dostarcza witamin C, A oraz błonnika. Ze względu na przyprawy poprawia przemianę materii. Czosnek dzięki dużej zawartości antyutleniaczy, zwalcza wolne rodniki, przez co opóźnia starzenie się komórek organizmu. Orzechy włoskie zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu i działają przeciwzakrzepowo. Zawarta w orzechach L-arginina, wpływa na rozszerzanie naczyń wieńcowych a kwas elagowy podnosi odporność, oraz unieszkodliwia substancje rakotwórcze.