Dorada butterfly cut po hiszpańsku, fasolka, zapiekane ziemniaki

Dorada butterfly cut po hiszpańsku, fasolka, zapiekane ziemniaki

Świeża ryba w stylu hiszpańskim, zrumieniona i chrupiąca na zewnątrz, delikatna i soczysta w środku. Danie pełnowartościowe, bezglutenowe bogate w białko i zdrowe tłuszcze polecamy dla całej rodziny na wspólną letnią ucztę.

Składniki z Boxa

  • świeża dorada przyrządzona na styl "butterfly" gotowa do pieczenia (2 os - ok 450g, BOX Rodzinny ok 800g)
  • świeża fasolka szparagowa
  • ziemniaki
  • cytryna
  • natka pietruszki
  • czosnek
  • majeranek
  • dwa arkusze papieru do pieczenia
  • Potrzebujesz mieć w domu: sól, 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin, łyżkę masła

Potrzebny sprzęt

piekarnik lub grill, garnek

Czas przygotowania

25 minut

Alergeny

  • ryba

Opinia dietetyka

Dorada dostarcza pełnowartościowe białko, dodatkowo zawiera wysoką zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które mają korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Jest źródłem fosforu biorącego udział w budowie kości i zębów. W pomidorach znajdziemy  wit. K, odpowiadającą za krzepliwość krwi w organizmie. Pietruszka i czosnek poprawiają trawienie, odtruwają organizm doskonale wzmacniają organizm. Ziemniaki dostarczą energii. Zielona szparagówka zawiera wit. A, C, E i kwas foliowy, ponadto posiada silne przeciwutleniacze - flawonoidy. Dzięki temu chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i opóźniają proces starzenia się.