Filet z pstrąga z sałatką z kaszy gryczanej BIO i jarmużem

Filet z pstrąga z sałatką z kaszy gryczanej BIO i jarmużem

Pełnowartościowa, bezlaktozowa potrawa. Wskazana dla osób aktywnych fizycznie, jako posiłek około treningowy, dla chcących wzmocnić odporność organizmu i zadbać o serce.

Składniki z Boxa

  • filet z pstrąga (ok 300g 2os, 600g - BOX Rodzinny)
  • kasza gryczana BIO
  • jajo kurze BIO
  • płatki kukurydziane
  • czerwona cebula
  • czosnek
  • pomidor
  • miód
  • limonka
  • natka pietruszki
  • czerwona lub żółta papryka
  • jarmuż
  • sezam
  • cytryna
  • potrzebujesz mieć w domu: sól, 3-4 łyżki oleju roślinnego do smażenia, 1-2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin, 2 łyżki mąki pszennej

Potrzebny sprzęt

patelnia, ręcznik papierowy, tarka, sitko

Czas przygotowania

30 minut

Alergeny

  • jaja
  • miód
  • sezam

Opinia dietetyka

Pstrąg dostarcza pełnowartościowego białka a wraz z oliwą z oliwek kwasów omega-3, które są niezastąpione w profilaktyce chorób serca i układu krążenia. Kasza gryczana ma właściwości przeciwnowotworowe i jest źródłem węglowodanów złożonych, stabilizuje poziom glukozy we krwi. Czosnek i miód mają działanie przeciwbakteryjne oraz przeciwzapalne. Pietruszka, cytryna jest bogata w wit. C, a papryka dodatkowo zawiera beta-karoten i polifenole, które usuwają wolne rodniki i opóźniają proces starzenia się. Dzięki zawartości błonnika oraz siarki jarmuż podkręca w wątrobie wydzielanie enzymów, odpowiedzialnych za usuwanie szkodliwych substancji z organizmu.