Filet z pstrąga z sałatką z kaszy gryczanej BIO i jarmużem

Filet z pstrąga z sałatką z kaszy gryczanej BIO i jarmużem

Pełnowartościowa, bezlaktozowa potrawa. Wskazana dla osób aktywnych fizycznie, jako posiłek około treningowy, dla chcących wzmocnić odporność organizmu i zadbać o serce.

Składniki z Boxa

  • filet z pstrąga
  • kasza gryczana BIO
  • jajo kurze BIO
  • mąka pszenna BIO
  • płatki kukurydziane BIO
  • czerwona cebula
  • czosnek
  • pomidor
  • miód
  • limonka
  • grecka oliwa z oliwek extra virgin PDO Sitia
  • natka pietruszki
  • żółta papryka
  • jarmuż
  • sezam
  • cytryna
  • oliwa z pestek winogron
  • potrzebujesz mieć w domu: sól

Potrzebny sprzęt

patelnia, ręcznik papierowy, tarka, sitko

Czas przygotowania

40 minut

Alergeny

  • gluten
  • jaja
  • miód
  • sezam

Opinia dietetyka

Pstrąg dostarcza pełnowartościowego białka a wraz z oliwą z oliwek kwasów omega-3, które są niezastąpione w profilaktyce chorób serca i układu krążenia. Kasza gryczana ma właściwości przeciwnowotworowe i jest źródłem węglowodanów złożonych, stabilizuje poziom glukozy we krwi. Czosnek i miód mają działanie przeciwbakteryjne oraz przeciwzapalne. Pietruszka, cytryna jest bogata w wit. C, a papryka dodatkowo zawiera beta-karoten i polifenole, które usuwają wolne rodniki i opóźniają proces starzenia się. Dzięki zawartości błonnika oraz siarki jarmuż podkręca w wątrobie wydzielanie enzymów, odpowiedzialnych za usuwanie szkodliwych substancji z organizmu.