Filet z zębacza z ryżem kokosowym, cykorią i maślanym kalafiorem

Filet z zębacza z ryżem kokosowym, cykorią i maślanym kalafiorem

Pełnowartościowe i zbilansowane danie. Wskazane dla osób aktywnych fizycznie jako posiłek przed i potreningowy, dla osób o podwyższonych potrzebach koncentracji.

Składniki z Boxa

  • filet z zębacza morskiego
  • ryż basmati
  • mleko kokosowe
  • wiórki kokosowe
  • liście laurowe
  • kalafior
  • masło
  • cykoria
  • pomarańcze
  • limonka
  • olej słonecznikowy BIO
  • cukier biały
  • mąka pszenna BIO
  • potrzebujesz mieć w domu: sól

Potrzebny sprzęt

2 garnki, patelnia, ręcznik papierowy, tarka

Czas przygotowania

35 minut

Alergeny

  • laktoza

Opinia dietetyka

Zębacz to ryba chuda (zaledwie 100 kcal na 100g) stanowiąca źródło białka i dobroczynnych kwasów tłuszczowych omega-3, witaminy D, selenu oraz witaminy B6. Mleko kokosowe i kokos ma właściwości przeciwutleniające, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwzapalne. Kokos wpływa na wzrost przyswajania wapnia, korzystnie oddziałuje na układ szkieletowy i zęby. Spożywanie go oddziałuje na profil lipidowy a obecny kwas laurynowy odpowiada za wyciszanie stanów zapalnych. Masło zawiera lecytynę, która korzystnie oddziałuje na układ nerwowy człowieka i koncentrację. Cykoria reguluje poziom cukru we krwi a ryż basmati jest źródłem węglowodanów i witamin z grupy B, które uczestniczą w procesach metabolicznych, warunkują prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i mięśni.