Wege fajitas z awokado i tofu

Wege fajitas z awokado i tofu

Pełnowartościowa, wysokoenergetyczna, bogatobiałkowa potrawa. Wskazana dla osób aktywnych fizycznie i umysłowo, dla osób narażonych na stres oraz podwyższonym ryzykiem chorób serca i naczyń krwionośnych.

Składniki z Boxa

  • awokado
  • papryki (czerwona i żółta, lub czerwona i zielona)
  • czerwona fasola BIO
  • tofu
  • świeża kolendra
  • pszenne tortille
  • kwaśna śmietana
  • pomidorki cherry
  • cukier trzcinowy
  • cebula
  • czosnek
  • wędzona słodka papryka
  • mielony kmin rzymski
  • limonka
  • potrzebujesz mieć w domu: sól, 2 łyżki oliwy z oliwek

Potrzebny sprzęt

patelnia

Czas przygotowania

20 minut

Alergeny

  • gluten
  • laktoza
  • soja

Opinia dietetyka

Pomidorki bogate są w potas, który obniża ciśnienie krwi, w wit. B6, która łagodzi stany napięcia i pozytywnie wpływa na układ nerwowy. Awokado oraz oliwa z oliwek bogate w dobre tłuszcze oraz tofu źródło białka obniżają poziom cholesterolu. Fasola to źródło białka, błonnika oraz molibdenu, który detoksykuje siarczyny. Tortilla źródło węglowodanów, dostarczy energii. Limonka jest źródłem wit. C oraz bioflawonoidów. Sprzyja oczyszczaniu organizmu z toksyn, a także zmniejsza ryzyko infekcji, miażdżycy i nowotworów. Papryka prócz wit. C posiada beta-karoten i sole mineralne. Pomaga obniżyć ciśnienie krwi oraz chroni przed chorobami układu krążenia.