Paella z karczochami i szafranem

Paella z karczochami i szafranem

Niskobiałkowe, lekkostrawne danie wegańskie i bezglutenowe. Potrawa wskazana jest dla osób z problemami zdrowotnymi. Dla zdrowych, jako prewencja chorób.

Składniki z Boxa

  • hiszpański ryż do paella
  • serca karczochów
  • szafran
  • koncentrat bulionu warzywnego
  • zielony groszek lub strąki groszku cukrowego
  • czosnek
  • cebula
  • czerwona papryka
  • kurkuma
  • oliwa z oliwek z krety
  • Potrzebujesz mieć w domu:  sól, (opcjonalnie 50ml białego wytrawnego wina)

Potrzebny sprzęt

głęboka patelnia

Czas przygotowania

30 minut

Alergeny

  • seler

Opinia dietetyka

Danie praktycznie dla każdego. Dzięki karczochom, potrawa ma istotny wpływ na nasze ciało. Zawierają one wiele cennych składników, dzięki którym zapobiegają: miażdżycy, nowotworom, opóźniają proces starzenia się organizmu oraz chronią przed alergiami. Karczoch korzystnie wpływa również na problemy trawienne oraz na wątrobę, zaś zielony groszek i papryka zawierają solidną dawkę witaminy C i wraz z czosnkiem, wzmocnią naszą odporność. Kurkuma jest polecana w leczeniu i profilaktyce nowotworów.