Toskański zimowy gulasz

Toskański zimowy gulasz

Doskonały na zimowe wieczory toskański, niskokaloryczny, pełnowartościowy gulasz wegetariański. Danie wskazane dla osób, które chcą zredukować tkankę tłuszczową, z problemami trawiennymi oraz chcących pozostawać w dobrej kondycji zdrowotnej

Składniki z Boxa

  • biała fasola BIO
  • jarmuż
  • pomidory
  • liście kapusty włoskiej
  • chleb tostowy
  • ser Grana Padano DOP
  • świeży tymianek
  • świeży rozmaryn
  • nasiona kopru włoskiego
  • cebula
  • marchew
  • seler naciowy
  • ziemniaki
  • czosnek
  • liście laurowe
  • płatki chili
  • potrzebujesz mieć w domu: sól, pieprz, 2 łyżki oliwy z oliwek

Potrzebny sprzęt

garnek, tarka

Czas przygotowania

60 minut

Alergeny

  • gluten (w grzankach)
  • seler

Opinia dietetyka

Biała fasola wyróżnia się wysoką zawartością białka oraz błonnika, jest źródłem kwasu foliowego, który odgrywa ważną rolę dla kobiet planujących i będących w ciąży. Czosnek, cebula, jarmuż, pomidor i seler dostarczają wiele związków mineralnych tj. fosfor, wapń, cynk, potas, magnez, żelazo oraz witamin: C, witamin z grupy B, witaminy E. Zawarte składniki w daniu powodują: pobudzanie przemiany materii, obniżanie ciśnienie tętniczego, kojenie systemu nerwowego, ułatwianie trawienia, likwidację zaparć, polepszanie pracy nerek i serca. Dzięki obecności oliwy z oliwek dostarczamy niezbędnych zdrowych tłuszczy.