Wegański kokosowy gulasz z ciecierzycy

Wegański kokosowy gulasz z ciecierzycy

Danie pełne głębokiego smaku o aksamitnej strukturze, które uwiedzie nie tylko roślinożerców. Zdrowa bo przeciwzapalna i przeciwbakteryjna zbilansowana potrawa polecana dla całej rodziny i w szczególności dla osób z podwyższonym poziomem złego cholesterolu.

Składniki z Boxa

  • BIO ciecierzyca
  • mleko kokosowe (naturalne, tylko kokos i woda)
  • świeży szpinak
  • świeża kolendra
  • świeży imbir
  • limonka
  • czosnek
  • żółta cebula
  • papryka jalapeno
  • płatki chili
  • kurkuma
  • kmin rzymski
  • koncentrat bulionu warzywnego
  • chlebek pita
  • potrzebujesz mieć w domu: sól, 2 łyżki oleju roślinnego (np. rzepakowy)

Potrzebny sprzęt

duża patelnia

Czas przygotowania

40 minut

Alergeny

  • seler
  • gluten

Opinia dietetyka

Mleko kokosowe ma właściwości przeciwutleniające, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwzapalne. Spożywanie go korzystnie oddziałuje na profil lipidowy a obecny kwas laurynowy odpowiada  za wyciszanie stanów zapalnych. Ciecierzyca ze względu na bogactwo błonnika zapobiega zaparciom, posiada duże ilości kwasu foliowego oraz żelaza dzięki czemu zapobiega anemii a przez zawarty w niej potas wspomaga pracę układu krwionośnego. Przyprawy, imbir, chili i czosnek obecne w daniu podkręcą metabolizm i wesprą układ odpornościowy w walce ze szkodliwymi drobnoustrojami.  Szpinak jest bogaty w przeciwutleniacze - witaminy A,E,C i beta-karoten, to także dobre źródło żelaza.