Wege curry-Burger z bio ciecierzycy i z salsą awokado

Wege curry-Burger z bio ciecierzycy i z salsą awokado

Danie pełnowartościowe, wysokobiałkowe i wysokoenergetyczne, zawiera wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Dostarczy energię organizmowi na długi czas.

Składniki z Boxa

  • ciecierzyca BIO
  • bułki do burgerów
  • olej słonecznikowy BIO
  • awokado
  • limonka
  • płatki chili
  • świeża kolendra
  • natka pietruszki
  • dymka
  • żółte curry
  • jajo kurze ekologiczne
  • bułka tarta
  • pomidor
  • masło
  • jogurt naturalny
  • potrzebujesz mieć w domu: sól, pieprz

Potrzebny sprzęt

patelnia

Czas przygotowania

30 minut

Alergeny

  • gluten
  • jajo kurze
  • laktoza

Opinia dietetyka

Ciecierzyca jest skarbnicą białka, węglowodanów i błonnika, dzięki temu zapobiega zaparciom, sprzyja odchudzaniu, obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Jajka to bogate źródło białka, witamin A, E, D i K oraz składników mineralnych, a występujące w żółtku beta-karoten i luteina, chroni oczy przed szkodliwym promieniowaniem i poprawia widzenie. Limonka jest cennym źródłem witaminy C oraz bioflawonoidów, wspomaga pracę układu odpornościowego, nerwowego oraz pomaga w likwidacji przebarwień skóry. Awokado jest bogatym źródłem zdrowotnych jednonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-9 oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych omega -3 i 6 jak orzechy włoskie. Jest w nim też dużo potasu, który czuwa nad prawidłową pracą serca, a także wpływa korzystnie na układ nerwowy. Zawiera witaminy C, E i A – silnych przeciwutleniaczy, które mają działanie przeciwnowotworowe, a także witaminy z grupy B, szczególnie cenny dla kobiet kwas foliowy. Jedzenie awokado dobrze wpływa na oczy, ze względu na obecność luteiny i zeaksantyny. Bułki prócz węglowodanów mają w składzie drożdże, które będą pomocne przy problemach z włosami i skórą.