Ragu z boczniaków z tagliatelle

Ragu z boczniaków z tagliatelle

Potrawa wysokowęglowodanowa, bezlaktozowa. Wskazana dla osób aktywnych, jako posiłek okołotreningowy , dla osób z problemem zatrzymywania wody w organizmie i nadciśnieniem.

Składniki z Boxa

  • boczniaki
  • suszone borowiki i podgrzybki
  • koncentrat bulionu warzywnego
  • makaron tagliatelle z pszenicy durum
  • szalotka
  • marchew
  • seler naciowy
  • przecier pomidorowy
  • świeży rozmaryn
  • japoński sos sojowy
  • wędzona papryka
  • natka pietruszki
  • potrzebujesz mieć w domu: sól, pieprz, 2 łyżki oliwy z oliwek

Potrzebny sprzęt

garnek, patelnia

Czas przygotowania

60 minut

Alergeny

  • gluten
  • soja
  • seler

Opinia dietetyka

Obecność makaronu dostarcza dużą ilość węglowodanów, co daje naszemu organizmowi energię oraz uzupełnia uszczuplone rezerwy glikogenu. Boczniaki i borowiki są bogate w błonnik oraz są źródłem białka, charakteryzującego się dobrą przyswajalnością. Cebula szalotka bogata w witaminy A, B, C, E, obniża poziom cholesterolu oraz wzmacnia odporność. Razem z selerem dzięki działaniu bakteriobójczemu dezynfekują organizm, wspomagają wydalanie toksyn. Pietruszka odtruwa organizm, razem z selerem działają moczopędnie, a wraz z marchwią pozytywnie wpływa na wzrok i cerę.