Bio shakshuka z serem feta

Bio shakshuka z serem feta

Potrawa białkowo - tłuszczowa, bezglutenowa. Wskazana dla osób o zwiększonym wysiłku umysłowym oraz dla dzieci.

Składniki z Boxa

  • ser feta BIO, PDO
  • pomidory w sosie własnym BIO
  • jaja kurze EKOLOGICZNE
  • oliwa z oliwek PDO, Kreta
  • cebula
  • papryka
  • czosnek
  • przyprawy
  • świeże zioła
  • Potrzebujesz mieć w domu: sól, pieprz, pieczywo.

Potrzebny sprzęt

patelnia

Czas przygotowania

30 minut

Alergeny

  • gluten (w przypadku spożycia razem z pieczywem zawierającym gluten)
  • laktoza
  • jaja

Opinia dietetyka

Jaja oraz ser feta są źródłami pełnowartościowego białka, tłuszczu zwierzęcego, cholesterolu oraz pełnej gamy minerałów. Zwarta w jajach lecytyna i fosfolipidy wpływają na proces uczenia się i zapamiętywania. Cholesterol zawarty w jaju oraz wapń występujący w serze jest niezbędny dla prawidłowego rozwoju młodych organizmów. Feta bogata jest w wit. B12, która wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego i na produkcję czerwonych krwinek. Oliwa z oliwek posiada wiele kwasów omega 3, które mają działanie przeciwzapalne. Dzięki obecności kuminu i kolendry, procesy trawienne będą zachodzić sprawniej