Wegańskie zielone curry z tofu i liczi

Wegańskie zielone curry z tofu i liczi

Wegańska pełnowartościowa, bezglutenowa, bezlaktozowa potrawa o wyraźnym pikantnym smaku. Wskazana dla osób o zwiększonym wysiłku umysłowym, narażonych na stres, dla osób aktywnych fizycznie jako posiłek przed i po treningowy.

Składniki z Boxa

  • pasta zielone curry
  • liczi
  • ryż jaśminowy Premium
  • tofu
  • młody szpinak
  • naturalne najwyższej jakości mleko kokosowe
  • fasolka szparagowa lub groszek cukrowy lub brokuły
  • pieczarki
  • cukinia
  • cebula
  • orzeszki ziemne bez soli
  • olej słonecznikowy BIO

Potrzebny sprzęt

garnek, głęboka patelnia

Czas przygotowania

15 minut

Alergeny

  • orzeszki ziemne

Opinia dietetyka

Mleko kokosowe wpływa na wzrost przyswajania wapnia (Ca), korzystnie oddziałuje na układ szkieletowy i zęby. Spożywanie go korzystnie oddziałuje na profil lipidowy a obecny kwas laurynowy odpowiada za wyciszanie stanów zapalnych w organizmie. Liczi dzięki zawartości polifenoli ma działanie antymiażdżycowe i antynowotworowe. Ryż jest źródłem węglowodanów złożonych, które dodadzą energii. Dzięki dużej zawartości chili, czosnku i galangalu danie ma właściwości rozgrzewające i przyspieszające przemianę materii.