Kotleciki wieprzowo-wołowe po azjatycku

Kotleciki wieprzowo-wołowe po azjatycku

Danie dla całej rodziny, może być wersji pikantnej lub łagodnej/delikatnie pikantnej. Danie bezglutenowe, wysokobiałkowe, wyraziste i aromatyczne. Jest także sycące i pełnowartościowe.

Składniki z Boxa

  • mięso mielone wołowo - wieprzowe (ok 250g - 2os, ok 500g Box Rodzinny)
  • ryż jaśminowy
  • naturalne mleko kokosowe (tylko kokos i woda)
  • przecier pomidorowy BIO
  • czosnek
  • imbir
  • mąka ziemniaczana BIO
  • bezglutenowy sos sojowy
  • szalotka
  • świeża kolendra
  • papryczka chili
  • cynamon
  • pieprz cayenne
  • Potrzebujesz mieć w domu: sól, pieprz, 2-3 łyżki oleju roślinnego (słonecznikowy lub rzepakowy), 1-2 łyżeczki masła

Potrzebny sprzęt

garnek, patelnia, tarka

Czas przygotowania

40 minut

Alergeny

  • soja
  • laktoza jeśli dodasz masło

Opinia dietetyka

Potrawa wskazana dla osób aktywnych ze względu na dużą ilość dobrze przyswajalnego białka oraz dobrego paliwa, jakim jest ryż basmati. Doskonała również dla każdego, kto dba o wysycenie swojego ciała we wszystkie niezbędne makro i mikro składniki. Danie zawiera ogrom minerałów, a jednym z nich jest mangan zawarty w mleku kokosowym, który wpływa między innymi na wzrost libido. Pieprz, czosnek, chili i cynamon działają pobudzająco, detoksykująco, przeciwzapalnie i przyspieszają przemianę materii.