Risotto z burakiem, kozim serem i miętą

Risotto z burakiem, kozim serem i miętą

Bezglutenowa, wysokoenergetyczna. Wskazana dla osób aktywnych fizycznie, jako posiłek przed treningiem, dla kobiet w każdym wieku, dla osób z anemią i pracujących umysłowo.

Składniki z Boxa

  • cebula szalotka
  • ryż arborio
  • buraki
  • naturalny bulion warzywny w płynie
  • oliwa z oliwek z Krety
  • ser parmezan DOP
  • granat
  • kozi ser
  • świeża mięta
  • śmietanka kremowa
  • Potrzebujesz mieć w domu: sól, pieprz, folia aluminiowa, 50ml bialgo wytrawnego wina (opcjonalnie)

Potrzebny sprzęt

folia aluminiowa, patelnia, piekarnik,

Czas przygotowania

60 minut

Alergeny

  • laktoza
  • seler

Opinia dietetyka

Ryż arborio zawiera węglowodany, błonnik i mikroelementy, takie jak: żelazo, cynk, magnez, potas oraz wit. z gr. B i wit. E. Pozytywnie wpływa na układ trawienny, pracę serca, sprzyja obniżeniu poziomu cholesterolu i cukru, poprawia odporność, reguluje pracę układu nerwowego oraz ciśnienie krwi. Zawarte w burakach: wit. C - zapobiega infekcjom i alergiom, Fe - bierze udział w procesach krwiotwórczych, kwas foliowy w rozwoju płodu.  Parmezan podobnie do sera koziego jest bogaty w białko oraz witaminy A, E, D i K.