Marokański tażin z indykiem

Marokański tażin z indykiem

Uniwersalne, zbilansowane danie polecane dla całej rodziny. Potrawa zawierająca pełnowartościowe białko, tłuszcze oraz węglowodany. Nie zawiera glutenu.

Składniki z Boxa

  • filet z piersi indyka
  • naturalny bulion drobiowy w płynie
  • dynia piżmowa
  • jabłka
  • cynamon cejloński
  • mielony kmin rzymski
  • mielona kolendra
  • olej rzepakowy BIO
  • ryż basmati
  • granat
  • papryczka chili
  • cebula
  • cytryna
  • Potrzebujesz mieć w domu: pieprz, sól.

Potrzebny sprzęt

duża patelnia, garnek

Czas przygotowania

60 minut

Alergeny

  • seler

Opinia dietetyka

Mięso z indyka bogate jest lekkostrawne białko. Dostarcza witaminy z grupy B: niacynę, ryboflawinę i tiaminę, niezbędnych do wzrostu i rozwoju układu nerwowego. Jest źródłem mikroelementów: fosforu regulującego gospodarkę wodną, magnezu niezbędnego w wielu procesach życiowych, żelaza odpowiedzialnego za prawidłowe dotlenienie komórek oraz cynku wspierającego system immunologiczny. Dynia ma właściwości oczyszczające organizm oraz zapobiega zaparciom dzięki wysokiej zawartości błonnika. Ryż to doskonałe źródło węglowodanów i dostarczy nam energii. Ryż basmati to źródło węglowodanów dostarczające energię a zawarte w potrawie przyprawy rozgrzewają i wzmacniają odporność organizmu.