Polędwiczki w cydrze na puree z pietruszki z karmelizowaną śliwką

Polędwiczki w cydrze na puree z pietruszki z karmelizowaną śliwką

Bezglutenowa, niskokaloryczna. Wskazana dla osób dbających o szczupłą sylwetkę.

Składniki z Boxa

  • polędwiczki wieprzowe zamarynowane w cydrze
  • olej słonecznikowy BIO
  • śliwki
  • cukier puder
  • pietruszka
  • mleko
  • liście laurowe

Potrzebny sprzęt

blender, folia aluminiowa, garnek, patelnia, papier do pieczenia, piekarnik, ręcznik papierowy

Czas przygotowania

30 minut

Alergeny

  • laktoza
  • siarczyny w cydrze

Opinia dietetyka

Wieprzowina jest bogata w białko, w witaminy z grupy B, witaminę A, E oraz sole mineralne takie jak sód, potas, żelazo oraz cynk. Ze względu na niski poziom sodu spożycie mięsa nie wpływa na podwyższenie ciśnienia krwi. Cydr jabłkowy zawiera przeciwutleniacze, które chronią organizm przed chorobą niedokrwienną serca oraz podnoszą aktywność immunologiczną organizmu. Pietruszka łagodzi nerwobóle, działa moczopędnie, poprawia trawienie oraz odtruwa organizm.