Indyjskie wegańskie curry z dynią i bio cieciorką

Indyjskie wegańskie curry z dynią i bio cieciorką

Zdrowa bo przeciwzapalna i przeciwbakteryjna zbilansowana potrawa polecana dla całej rodziny i w szczególności dla osób z podwyższonym poziomem złego cholesterolu. Danie, które w zależności od Twojego gustu możesz ugotować w wersji łagodnej lub z ostrym chili.

Składniki z Boxa

  • cieciorka BIO
  • przecier pomidorowy BIO
  • dynia piżmowa
  • mleko kokosowe (85% kokosa)
  • koncentrat bulionu warzywnego
  • chlebki pita
  • imbir
  • biała cebula
  • czosnek
  • mielony kmin rzymski
  • mielona kolendra
  • kurkuma
  • cynamon cejloński
  • ziarenka gorczycy
  • mielona papryka chili
  • świeża kolendra
  • limonka
  • potrzebujesz mieć w domu: sól, 2 łyżki oleju roślinnego (rzepakowy lub słonecznikowy)

Potrzebny sprzęt

duża patelnia, tarka

Czas przygotowania

30 minut

Alergeny

  • gorczyca
  • gluten

Opinia dietetyka

Mleko kokosowe ma właściwości przeciwutleniające, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwzapalne. Spożywanie go korzystnie oddziałuje na profil lipidowy a obecny kwas laurynowy odpowiada  za wyciszanie stanów zapalnych. Cieciorka ze względu na bogactwo błonnika zapobiega zaparciom, posiada duże ilości kwasu foliowego oraz żelaza dzięki czemu zapobiega anemii a przez zawarty w niej potas wspomaga pracę układu krwionośnego. Dynia dostarcza dużo potasu, magnezu, wapnia, a także żelaza – istotnego w diecie kobiet. Ze  względu na wysoką zawartość cynku, dynia polecana jest mężczyznom w celu profilaktyki przerostu gruczołu krokowego. Znajdziemy w niej także przeciwutleniacze - karotenoidy, tokoferol – witaminę E, kwas askorbinowy – witaminę C oraz błonnik pokarmowy.