Risotto z dynią i indykiem

Risotto z dynią i indykiem

Uniwersalne, zbilansowane danie, zawierające pełnowartościowe białko, wszystkie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu tłuszcze oraz złożone węglowodany. Nie zawiera glutenu.

Składniki z Boxa

  • udziec z indyka (ok 250G -2 os, ok 400G - BOX Rodzinny)
  • koncentrat bulionu drobiowego
  • dynia piżmowa lub hokkaido
  • ryż do risotto
  • ser grana padano PDO
  • czosnek
  • natka pietruszki
  • szalotka
  • białe wytrawne wino
  • Potrzebujesz mieć w domu: pieprz, sól, 2-3 łyżki masła

Potrzebny sprzęt

duża patelnia, średnia patelnia, tarka

Czas przygotowania

35 minut

Alergeny

  • laktoza
  • seler
  • siarczyny w białym winie

Opinia dietetyka

Wskazane dla dzieci, jak i osób dorosłych. Zarówno aktywnych, jak i mniej aktywnych fizycznie. Dynia zawiera dużą ilość wit. C, potasu, błonnika i antyoksydantów, dzięki czemu wpływa na odporność organizmu, wzmocnienie układu naczyniowego oraz sprawne działanie układu pokarmowego. Masło i oliwa z oliwek dostarczy niezbędnych do życia witamin, a dodatkowo usprawni rozwój i funkcjonowanie układu nerwowego.