Risotto z dynią i indykiem
Risotto z dynią i indykiem
Uniwersalne, zbilansowane danie, zawierające pełnowartościowe białko, wszystkie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu tłuszcze oraz złożone węglowodany. Nie zawiera glutenu.
Składniki z Boxa
- udziec z indyka (ok 250G -2 os, ok 400G - BOX Rodzinny)
- koncentrat bulionu drobiowego
- dynia piżmowa lub hokkaido
- ryż do risotto
- ser grana padano PDO
- czosnek
- natka pietruszki
- szalotka
- białe wytrawne wino
- Potrzebujesz mieć w domu: pieprz, sól, 2-3 łyżki masła
Potrzebny sprzęt
duża patelnia, średnia patelnia, tarka
Czas przygotowania
35 minut
Alergeny
- laktoza
- seler
- siarczyny w białym winie
Opinia dietetyka
Wskazane dla dzieci, jak i osób dorosłych. Zarówno aktywnych, jak i mniej aktywnych fizycznie. Dynia zawiera dużą ilość wit. C, potasu, błonnika i antyoksydantów, dzięki czemu wpływa na odporność organizmu, wzmocnienie układu naczyniowego oraz sprawne działanie układu pokarmowego. Masło i oliwa z oliwek dostarczy niezbędnych do życia witamin, a dodatkowo usprawni rozwój i funkcjonowanie układu nerwowego.