Ekologiczne spaghetti alla carbonara

Ekologiczne spaghetti alla carbonara

Klasyka włoskiego comfortfood. Danie oparte na wysokiej jakości ekologicznych i regionalnych składnikach. Energetyczna potrawa o dużej zawartości tłuszczu.

Składniki z Boxa

  • włoska pancetta DOP
  • jaja kurze BIO
  • makaron spaghetti BIO
  • natka pietruszki
  • włoska oliwa z oliwek extra virgin DOP
  • ser grana padano DOP
  • śmietanka 30%
  • młotkowany czarny pieprz
  • Potrzebujesz mieć w domu: sól

Potrzebny sprzęt

garnek, patelnia, tarka

Czas przygotowania

15 minut

Alergeny

  • gluten
  • laktoza
  • jaja kurze

Opinia dietetyka

Potrawa wskazana jest dla dzieci i osób starszych, jako prewencja osteoporozy. Idealna także dla osób wybierających się na długi trening lub długi spacer. Tłuszcze nasycone i nienasycone zawarte w daniu są niezbędne do pracy układu nerwowego, hormonalnego, a przede wszystkim są źródłem energii dla naszego organizmu. Dzięki obecności dużej ilości wapnia w serze poprawia się jakość pracy mięśni oraz wzmacniają się kości i zęby, a dodatkowo żółtka dostarczą wit. A, D, E, K.