Tażin z indyka z dynią i jabłkiem

Tażin z indyka z dynią i jabłkiem

Uniwersalne, zbilansowane danie polecane dla całej rodziny. Potrawa zawierająca pełnowartościowe białko, tłuszcze oraz węglowodany. Nie zawiera glutenu.

Składniki z Boxa

  • filet z piersi indyka (ok 300g - 2 os, 600g Box Rodzinny)
  • dynia piżmowa
  • jabłka
  • ryż jaśminowy
  • koncentrat bulionu drobiowego
  • cynamon cejloński
  • mielony kmin rzymski
  • mielona kolendra
  • papryczka chili (dodajemy opcjonalnie)
  • natka pietruszki
  • cebula
  • cytryna
  • Potrzebujesz mieć w domu: pieprz, sól, 2-3 łyżki oleju rzepakowego

Potrzebny sprzęt

duża patelnia, garnek

Czas przygotowania

40 minut

Alergeny

  • seler

Opinia dietetyka

Mięso z indyka bogate jest lekkostrawne białko. Dostarcza witaminy z grupy B: niacynę, ryboflawinę i tiaminę, niezbędnych do wzrostu i rozwoju układu nerwowego. Jest źródłem mikroelementów: fosforu regulującego gospodarkę wodną, magnezu niezbędnego w wielu procesach życiowych, żelaza odpowiedzialnego za prawidłowe dotlenienie komórek oraz cynku wspierającego system immunologiczny. Dynia ma właściwości oczyszczające organizm oraz zapobiega zaparciom dzięki wysokiej zawartości błonnika. Ryż to doskonałe źródło węglowodanów i dostarczy nam energii. Ryż basmati to źródło węglowodanów dostarczające energię a zawarte w potrawie przyprawy rozgrzewają i wzmacniają odporność organizmu.