Chrupiący indyk na sałacie z ziemniakami i sosem z suszonych pomidorów i fety

Chrupiący indyk na sałacie z ziemniakami i sosem z suszonych pomidorów i fety

Pełnowartościowy, zbilansowany posiłek bogaty w białko, błonnik i wartości odżywcze, które dostarczą Ci energii i wspomogą Twoje zdrowe nawyki żywieniowe

Składniki z Boxa

  • sznycle z indyka (ok 350g- 2os, 600g - Box Rodzinny)
  • sałata rzymska
  • ziemniaki
  • suszone pomidory
  • ser feta
  • jogurt grecki
  • śmietana kremowa 30%
  • jaja kurze BIO
  • płatki kukurydziane
  • mąka pszenna
  • potrzebujesz mieć w domu: sól, pieprz, 3-4 łyżki oleju roślinnego (rzepakowy lub słonecznikowy)

Potrzebny sprzęt

blender, patelnia, garnek, tłuczek do ziemniaków

Czas przygotowania

25 minut

Alergeny

  • jaja kurze
  • laktoza
  • gluten

Opinia dietetyka

Mięso z indyka  jest źródłem witaminy B1 oraz pełnowartościowego lekkostrawnego białka, niezbędnego do budowy i regeneracji organizmu. Sałata rzymska stanowi bogate źródło witamin: K, A, B, C oraz wapnia, posiada również związki przeciwutleniające. Ziemniaki stanową bogate źródło potasu oraz mikroelementów takich jak witaminy A, z grupy B, D, K oraz PP są bardzo ważnym składnikiem diety dla osób cierpiących na nadciśnienie tętnicze. Suszone pomidory są bogate w antyoksydanty, witaminę C i likopen, które wspierają zdrowie serca, wzmacniają system odpornościowy oraz działają przeciwzapalnie. Ser feta, będący źródłem białka, wapnia i witamin z grupy B, wspomaga zdrowe kości, utrzymanie mięśni oraz funkcję mózgu, jednocześnie dostarczając niską zawartość tłuszczu i kalorii.